luni, 26 august 2013

Cooking: Pizza home-made!



Nu stiu despre voi, insa mie imi place foarte mult pizza. Imi aduce aminte de copilarie, mama obisnuia sa faca, si eu eram fascinata sa stau pe langa ea si sa gust din toate :)).

Sunt foarte critica cand vine vorba de pizza altcuiva decat a mamei, si aici ma refer inclusiv la persoana mea :)). Insa am vrut sa imi iasa ca a ei, si pot sa zic ca acum nu stiu care imi place mai mult, a mea sau a ei :)) Stiu... sunt foarte modesta :)).

Stiu ca sunt multe dintre voi care sunteti studente, sau aveti un serviciu destul de solicitant, poate vreti sa aveti o reteta simpla, care sa nu va faca sa stati ore intregi in bucatarie, care sa fie sanatoasa, si care sa va ajunga mai multe zile (2-3 zile).

Vreau sa spun ca s-a dovedit a fi o sarcina mult mai dificila decat ma asteptam :)) Ma refer la partea cu facut poze. Tot uitam sa fac poze la cate un pas, si mereu trebuia sa ma spal pe maini dupa ce faceam cate o poza (sper ca stiti ca telefonul mobil e de nu-stiu-cate ori mai murdar decat un vas de toaleta, si desi eu il curat mereu cu servetele umede, nu vreau sa risc cand fac mancare).

Am ales ingrediente mai budget-friendly, repet, mi se pare foarte folositoare aceasta reteta in special studentelor. Va scuteste de cheltuileli mari, timp irosit, si calorii si alimente nocive.
Asadar, sa incepem zic :D.


In poza aveti toate ingredientele necesare:

-o rosie mare

-2 conserve pasta de tomate (de obicei folosesc tot conserve sau borcanele Sultan, mi se par cele mai bune, insa nu am gasit acum)

-cascaval (eu am luat o rola obisnuita de la Carrefour, insa se gasesc si la tarani in halele din piata daca vreti ceva adevarat si mai sanatos, si chiar mai ieftin; in orice caz, asigurati-va ca este chiar cascaval, nu altceva artificial)

-ciuperci (de obicei cumpar ciuperci champignon din piata sau de la supermarket, netaiate, in starea lor naturala- sunt mult mai ieftine si au gust mult mai bun; acum insa nu am gasit si le-am cumparat la borcan, gata feliate)

-cimbru (foaaaaaaarte important- e ingredientul cel mai important pt sos)

-faina

-drojdie (eu mereu uit sa cumpar drojdie... :)) )

-sare

-zahar

-optional: Fuchs- eu folosesc Fuchs des in mancaruri si am citit multe despre lista de ingrediente; mi se pare total safe

- un piept de pui (eu am folosit doar jumate) care nu se gaseste in poza de mai sus pentru ca eu il pusesem deja la fiert:


Taiati pieptul de pui in bucati mari (vreo 3 pentru jumatatea mea), si puneti-le la fiert cu Fuchs/ sare. Asigurati-va ca veti condimenta bine carnea cat fierbe!


Fierbe destul de repede, asa ca verificati taind o bucata. Cand incepe sa arate asa, mai lasati-o vreo 3-5 minute si scoteti-o de la fiert, pentru ca nu vreti sa fie prea fiarta carnea. Nu uitati ca o vom pune la cuptor, si trebuie sa fie destul de tare ca sa putem sa desprindem bucatile de carne fibra cu fibra.


Cat fierbe carnea aveti doua lucruri de facut: maiaua si sosul.

Maiaua este practic drojdia care trebuie lasata sa creasca.

Am pus intr-un castronas cubuletul de drojdie si cateva lingurite de zahar.


Frecati bine cu ajutorul linguritei cubuletul de drojdie cu zahar, si veti obtine o textura foarte asemanatoare unui ness.


Adaugati faina, cat sa ingrosati textura.


Apoi adaugati un pic de apa calduta, cat sa ii dati o textura asemanatoare unui mousse (a unei spume). Trebuie sa fie foarte cremoasa si aerata.

O lasati langa aragaz, sau unde sa fie la caldura (indirect, bineinteles), ca sa creasca maiaua.


Urmeaza sosul. Cautati un ibric la care sa nu tineti prea mult :)). Va avertizez ca sosul asta intotdeauna sare mai ceva ca dintr-un vulcan activ. Indiferent cat de mic e dat focul. Veti fi nevoite sa stergeti aragazul dupa, dar se duce usor mai ales cand petele sunt "proaspete":)) Asa ca nu va ingrijorati.

Am introdus pasta de tomate din cele 2 conserve, peste care am turnat apa cat sa aiba o consistenta lichida. Sosul oricum va scadea.

Am pus apoi cimbru (dupa ochi... sa nu fie nici prea mult totusi, vreo 2 lingurite e suficient).

Am pus si Fuchs (sau sare, dupa gust).

Si foarte important, zahar. O lingurita macar. Am observat realmente o diferenta cand am uitat sa pun zahar :))

Obisnuiam sa mai pun si boia dulce insa intre timp am renuntat si nu am sesizat vreo diferenta.

Puneti sosul pe foc, la foc mic :)).

Daca carnea a fiert, scoteti-o pe o farfurie la racit.



Acum scurgeti ciupercile (daca le-ati luat in borcan. daca nu curatati-le si optional decojiti-le, si feliati-le).


Spalati rosia si taitati-o rundele subtirele.


Radeti cascavalul si puneti-l la frigider!!! Altfel se va topi si lipi inapoi in bucatele destul de mari. Oricum se vor topi in cuptor, evident :)). Insa daca se topesc acum va fi greu sa il presarati uniform pe pizza.


Cum spuneam, desprindeti bucatelele de carne fibra cu fibra.


Si acum trecem la partea interesanta :)) Insa nu inainte de a aprinde cuptorul la foc mic (nu uitati sa scoateti tot ce aveti in cuptor, mai ales tava pe care veti pune pizza), de a lua maiaua (daca a crescut corespunzator) si de a opri sosul in caz ca a scazut suficient si are o textura grosuta (va recomand sa il si gustati, sa fie suficient de sarat si condimentat).

Eu folosesc intotdeauna un lighenas dintr-acesta special pt pizza :D Pentru ca are peretii inalti si astfel nu vom umple bucataria de faina :)).

Inafara de maia, bineinteles, veti avea nevoie de sare, faina si de apa calduta la indemana!

Eu intotdeauna il am pe iubitul meu sau pe mama langa mine ca sa tina lighenasul cat framant. Acum am fost singura :)) Asa ca a trebuit sa framant cu o singura mana (ca sa nu murdaresc absolut tot de la cana cu apa pana la pachetul cu faina).

Nu am cantitati exacte sa va dau... Eu fac totul din ochi, niciodata nu masor. Pun faina in lighenas, in centrul careia pun maiaua. Pun si sare suficienta inca de la bun inceput (nimeni nu vrea sa guste aluatul :-s ). Le amestec cu mana apoi torn putina apa, pana omogenizez totul. Apoi torn faina ca sa "usuc" aluatul, dupa care iar apa, si tot asa pana creste destul de mult incat sa imi dau seama ca ar ajunge :)). Nu uitati sa framantati aluatul bine, sa fie totul foarte omogen. Dati-i multi pumni :)) Cum faceau bunicile cand framantau :D


Cam asa arata rezultatul final :)). E cam de marimea unui pepene galben potrivit ca marime, ca sa va faceti o idee. Uneori il ung cu putin ulei de masline, dar de data asta am si uitat.


Ungeti tava cu margarina peste care presarati putina faina ( mda... am uitat sa fac poza aici:)) ). Apoi intindeti aluatul cu ajutorul degetelor din aproape in aproape, cat mai uniform.


Turnati jumatate din sos peste aluat, acoperindu-l omogen.


Scoateti cascavalul de la frigider si presarati jumatate peste sos, acoperind tot aluatul.


Presarati bucatelele de carne. Am folosit doar jumatate de piept de pui si e arhisuficient, dupa cum vedeti si voi.


Presarati feliile de ciupercute.


Asezati si feliile de rosii.


Presarati restul de cascaval.


Turnati si restul de sos. Daca va ajunge, puteti sa mai pastrati insa eu de fiecare data cand pastram nimeni nu mai avea nevoie :)) Iese suficient de juicy :D


Puneti-o la cuptor si dati cuptorul la foc potrivit.
Nu stiu sa va spun exact cat sa o lasati. Cuptorul mamei (cel la care am facut pizza asta) este nou si nu coace prea bine, dureaza o vescinicie, trebuie sa chemam pe cineva sa ii regleze flacara. In orice caz, aproximativ 30 minute este timpul necesar coacerii.

Va recomand sa o verificati din cand in cand infingand cate o scobitoare sa vedeti daca aluatul este facut (daca se lipeste ceva de scobitoare inseamna ca e nu e gata, dar fiti atente sa nu va insele sosul din exterior si cascavalul). Va puteti da seama si dupa cum simtiti scobitoarea ca intra in aluat- mai usor sau mai greu.



Acesta e rezultatul final! :D O pizza extrem de yummy!

Puteti sa o personalizati in functie de preferinte. Eu tot schimb lista de ingrediente, uneori pun si rondele de ardei gras, porumb, masline, sunca presata in loc de piept de pui, cabanos poate, cum imi vine :)).

Insa acum am vrut sa fac o pizza simpla, dar pe cat de simpla pe atat de gustoasa! Simplu de facut, minim de efort. Si nu uitati ca totul a fost copt, fiert. Inafara de margarina (care oricum a fost foarte putina) nu aveti deloc grasimi... Totul e natural, home-made. Si veti vedea ca e foarte satioasa, va ajunge chiar si 4 zile daca mancati singure din ea.

Sper ca v-a placut "tutorialul" meu pentru pizza home-made :D. M-ar bucura mult sa vad parerile voastre! Si poate v-am facut pofta, va inviit sa o incercati si sa imi lasati si mie impresiile voastre!

Pofta buna!


10 comentarii:

  1. Am terminat de inghitt in sec :D
    Eu astazi am fost convocata pentru a face gogosi :D

    RăspundețiȘtergere
  2. yuuuuuummy, de cand n-am mai mancat gogosi <3

    RăspundețiȘtergere
  3. WOW! :)))) Asta e tot ce pot sa zic :))

    RăspundețiȘtergere
  4. :)) sper ca e un "wow, ce fain, vreau si eu sa incerc", si nu "wow.. de ce ar vrea cineva sa go through all that trouble for a pizza?" :)))) :*

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow, cata rabdare ai avut pentru postarea aceasta (poze si explicatii).
    Arata atat de bine rezultatul final, voi incerca si eu dupa ce incepe facultatea:)) :D
    :*

    RăspundețiȘtergere
  6. da... e prima postare de genul :)) se pare ca in curand voi avea o camera foto si voi face mai multe postari de genul! :D
    super, sa-mi spui care a fost rezultatul:> :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu fac direct cu felii de pâine, pe care le încheg cu ouă bătute şi lapte. E foarte rapid aşa (sunt o leneşă) :))

    RăspundețiȘtergere
  8. :)) stai linistita, si eu fac mini-pizze de genul ala :D iau baghete si le tai in sferturi si apoi urmez aceiasi pasi pentru topping ;)) macar nu mai stau sa framant aluatul :D
    :* te mai astept!

    RăspundețiȘtergere
  9. arata delicios :D

    http://gya-make-up.blogspot.ro

    RăspundețiȘtergere
  10. e periculos chiar si pentru mine sa revin la postarea asta, mai ales acum ca mi-e chiar foame :))
    :*

    RăspundețiȘtergere

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...